Hållbarhet lönar sig – CSR Forum 2018

Hållbarhet lönar sig! Det har vi helt klart för oss efter en hel dag i hållbarhetens tecken på CSR Forum 2018 på Lindholmen Science Park. Årets tema var Klimat och integration.

Både föreläsningar och workshops berörde i stor utsträckning hur våra utmaningar när det gäller klimatet, miljön och social hållbarhet föder nya branscher, skapar nya jobb och till och med kan vara det mest ekonomiska alternativet.

Några axplock:
Anna Nordén från SDSN visade hur klimatförändringar hänger ihop med konflikter och migration. Kan vi få bukt med det ena kan även det andra till stor del undvikas.

Chalmersprofessorn Tomas Kåberger pratade bland annat om hur priset på förnybar energi som vindkraft rasat med en fart som ingen kunnat förutspå och hur Kina bygger ut vindkraften med en hastighet av två kraftverk i timmen.

Peter Carlsson, symbiosutvecklare i Sotenäs kommun, berättade hur både gamla och nya företag i kommunen samarbetar och utnyttjar varandras resurser på kreativa sätt. I ett unikt försök med landbaserad laxodling odlas både lax på ett hållbart sätt och kiselalger som bland annat används till att göra solpaneler mer effektiva.

Eftermiddagen ägnades åt workshops i många smågrupper. ”Utan hållbarhetsstrategi inget starkt varumärke” var namnet på Long Tall Sallys egen workshop, där vd Stefan Kavsjö höll i trådarna.

Dagen gav oss mycket att tänka på och inspireras av! Kanske det vi tyckte var allra coolast var IM:s fantastiska idé med ”Humanium Metal”. Det är vad de kallar metallen som uppstår när man smälter ner illegala, beslagtagna vapen från områden i världen som präglas av väpnat våld. Av Humanium tillverkas nya produkter som husgeråd, klockor, smycken och andra bruksföremål. Humanium-tackan på bilden är ungefär 20 cm bred, väger flera kilo och motsvarar en kalasjnikov. Med tomt magasin.